MEDIABOOM

Aktuálne správy najmä zo sveta televízie a fashion modelingu

Trend bez nohavíc je skutočne na vzostupe

Áno, dámy a páni, deje sa to naozaj. Trend bez nohavíc rozkvitá (alebo by sme mali povedať, že odhaľuje všetko?). V poslednej dobe to vyzerá, že každý sa vzdáva svojich spodných častí oblečenia. Hoci sme tento trend sledovali už niekoľko mesiacov, tentokrát to myslíme vážne, keď hovoríme, že sa rozšíril. Napriek tomu, že tu máme zimu, tento trend sa nevzdáva.



Začalo to ako obvykle s tými, od ktorých by sme to čakali: Kylie Jenner sa objavila na prehliadke značky Loewe iba v tesných bielych nohavičkách a čiernych pančuchách; Hailey Bieber sa vybrala na večeru len v dlhom kabáte a čiernych nohavičkách s vysokým pásom; Bella Hadid prechádzala ulicou iba v bielych spodných nohavičkách a mini Uggs; a Kendall Jenner nevynechala príležitosť objaviť sa bez nohavíc. Spočiatku sa zdalo, že ide o trend len pre tých, ktorých práca je nosiť oblečenie, ktoré rozprúdi diskusie. Veď Kylie Jenner raz povedala, že keď potrebuje zvýšiť sebavedomie, rada nosí nohavice s nízkym pásom - vyhlásenie, ktoré je pre mnohých neuchopiteľné. Ale trend bez nohavíc sa rozšíril, presiahol móla a objavuje sa všade od červeného koberca až po ulice.




Trend sa datuje do 50. rokov 20. storočia, kedy sa začal ako forma tanečného oblečenia a pretrval až do éry mod. Mnoho tanečníkov nosilo nad pančuchami trikoty, aby vytvorili predĺženú, elegantnejšiu líniu. Niekedy to však vrstvili s košelami alebo svetríkmi, často so zapnutým opaskom, aby zvýraznili líniu pása. "Cyd Charisse a niektoré hviezdy starého Hollywoodu a mladé herečky tancovali v takomto oblečení," hovorí módny návrhar Law Roach. Tento vzhľad sa stal obzvlášť spojeným s Edie Sedgwick, spoločníčkou a múzou Andyho Warhola. 


Trend sa znovu objavil - opäť v rámci cvičenia - v 80. rokoch počas aerobikovej mánie. Medzi oblečením na cvičenie Jane Fondy a elektrizujúcou chémiou Jamie Lee Curtisovej s Johnom Travoltom vo filme Perfect z roku 1985 boli vysoko strihané trikoty s opaskami vyjadrením všetkej zlosti vo fitnes scéne. V 90. rokoch sa vzhľad bez nohavíc objavil niekoľkokrát na módnych prehliadkach Chanel, ako aj u Alexandra McQueena a Jeana Paula Gaultiera. A v prvých rokoch nového tisícročia sa trendu chopili aj Christian Dior a Miu Miu.




Ale trend bez nohavíc sa od športových asociácií odchýlil až nedávno. V roku 2022 sa Kendall Jenner objavila v outfite z kolekcie Bottega Veneta na jar 2023 - námornícky modrý pletený sveter s bielymi manžetami, čierne nohavičky cez priehľadné čierne pančuchy a čierne topánky na remienku. Bottega nebola jediná, ktorá poslala tento vzhľad na mólo: Valentino couture, Victoria Beckham a Raf Simons všetci využili beznohavicový štýl vo svojich kolekciách. Na jeseň 2023 vytvorili takéto štýly Maison Margiela a LaQuan Smith, rovnako aj Miu Miu, čím vyvolali rozruch so svojimi kontroverznými ozdobenými nohavičkami, ktoré nosila Emma Corrin (a iní). Herečka a módna ikona rýchlo tento trend prijala, obliekla si Miu Miu na Benátsky filmový festival aj na premiéru filmu My Policeman.


Od tej doby si trend získal ešte viac fanúšikov. Adwoa Aboah, Cara Delevingne a Jodie Turner-Smith vyskúšali tento vzhľad na podujatí Vogue World: Londýn v septembri. Rachel Zegler testovala Sergio Hudsonovu verziu bez nohavíc na propagačnom turné filmu Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes. Lori Harvey si vyskúšala nohavičky na večierku, zatiaľ čo Law Roach si obliekol Calvin Klein nohavičky cez sieťované pančuchy s jeho Luar outfitom na CFDA Awards. A samozrejme, všetci vieme, že trend naozaj prerazil, keď sa objavil v Real Housewives a ďalších reality šou, ako napríklad na Bravocon 2023.




Celebritná štylistka Amanda Lim súhlasí, že vzhľad recykluje staré trendy. "Milujem sebavedomie a moc, ktorú vyžaruje dobrý zdokonalený vzhľad bez nohavíc. Myslím si, že ako ľudia pokračujú v globálnom pripájaní - vďaka technologickému boomu - a povzbudzujú sa navzájom, tento vzhľad poskytuje bezpečné miesto na prebratie kontroly nad vlastným obrazom, posilnenie seba samého a dúfam, že inšpiruje aj vašich módných kolegov, aby urobili to isté," hovorí. "Veď predsa trendy sa rodia z opakovaného napodobňovania a nie je to najvyššia forma pocty?"



Roach, ktorý osobne vyskúšal tento trend na CFDAs, si myslí, že vzhľad nesie v sebe inherentnú kultúrnu významnosť. Tiež si myslí, že je to spôsob, ako dať nový šmrnc niečomu, čo je nabité symbolikou. "Myslím si, že v páre tesných bielych nohavičiek Calvin Klein je niečo veľmi tradičné, ale zároveň veľmi aktuálne." Avšak priznáva, že by tento vzhľad nenosil až do nedávna.