MEDIABOOM

Aktuálne správy najmä zo sveta televízie a fashion modelingu

Módne návrhárstvo. Aká je jeho história a aké osobnosti stoja za módnymi trendami?

Módne návrhárstvo je dnes neodmysliteľne späté s kreatívnou tvorbou odevov a doplnkov. Exkluzívne módne kúsky sú súčasťou prehliadok, reklám, editoriálov v časopisoch, alebo v hľadáčiku známych osobností po celom svete. Navrhovanie odevov však nebolo vždy autorskou záležitosťou. Stalo sa ňou až približne pred 160 rokmi, kedy vzniklo pomenovanie módny návrhár. Aké populárne osobnosti a módne trendy sa za ten čas zrodili?

Vznik high fashion v 19. storočí 


Moderné módne návrhárstvo sa tak, ako ho poznáme dnes, rozšírilo až v polovici 19. storočia spoločne s vysokou módou šitou na mieru zákazníka (haute couture alebo high fashion). Jej otcom bol anglický návrhár, pôsobiaci vo Francúzsku – Charles Frederick Worth, zakladateľ prvého módneho domu v Paríži.


Priazeň svojich zákazníkov si získal osobitným a inovatívnym prístupom. Zložité krinolíny z 19. storočia upravil na každodenné nosenie. Na odevy našíval štítky so svojím menom a radil svojich bohatým klientkám, aké róby majú na sebe nosiť. Začala sa tak šíriť myšlienka, že šaty sú dielom ich tvorcu.




Módne návrhárstvo medzi svetovými vojnami


Móda odzrkadľovala životný štýl ľudí a spoločenské pomery. Po okázalom období epochy konca 19. storočia počas 1. svetovej vojny prevládal štýl, zameraný najmä na praktičnosť. Práve preto si pozornosť zaslúžila módna návrhárka Coco Chanel, ktorá priniesla do módy ležérnu eleganciu. Jej návrhy podporili jednoduchosť rovnej siluety žien a nosenie mužských nohavíc.

Na módne trendy vplýval aj rozvíjajúci sa filmový priemysel a ikony filmového plátna ako Grace Kelly, či Audrey Hepburn. Nadčasová elegancia sa premietla aj na stránky svetových módnych časopisov ako Vogue alebo Harper's Bazaar.




ROZVOJ MÓDNEHO PRIEMYSLU V POVOJNOVÝCH ROKOCH


Po strohosti vojnových rokov sa obnovuje vysoká móda. Dva roky po skončení 2. svetovej vojny Christian Dior predstavil svoju prvú kolekciu s názvom New Look, ktorá spôsobila módnu revolúciu v podobe výraznej ženskej línie presýpacích hodín, zvýrazňujúci úzky pás, rozpínajúci sa do áčkovej sukne. V tomto trende pokračovali aj návrhári ako Balenciaga a Givenchy. K módnym časopisom a filmom sa pridala aj televízia.

V 60. rokoch sa móda začala viac prispôsobovať bežnému noseniu. Vznikli džínsy Levis Strauss a dámska minisukňa. Tú návrhárka Mary Quant pomenovala po svojom obľúbenom aute – Mini Cooper. Yves Saint Laurent ako prvý návrhár vysokej módy na trh uviedol kolekciu konfekčných odevov a otvoril svoj prvý butik, kde si jeho návrhy mohli kúpiť bežní zákazníci.



V 70. a 80. rokoch v móde prestali existovať pravidlá. Módni návrhári ako Vivienne Westwood a Malcolm McLaren čerpali inšpiráciu z hudby a divokých kombinácií vzorov a farieb. Nositeľmi elegancie a luxusu sa stali pôvodne talianski návrhári Versace a Armani.



90. roky priniesli novú éru. Preslávili sa supermodelky, ktoré sa okrem na prehliadkach a titulkách časopisov začali objavovať v televíznych reklamách. Návrhárske kolekcie rozdelené do dvoch hlavných sezón jar/leto a jeseň/ zima sa každoročne prezentovali na fashion weeku v svetových módnych metropolách.


FASHION DESIGN DNES


Vplyvom globálneho trhu sa mení aj pôsobenie toho módneho, pribúdajú desiatky nových značiek a módnych tvorcov. Nárast rýchlej módy v novom tisícročí znamenal aj vznik módnych reťazcov ako H&M a Zara. V roku 2004 práve H&M ako prvá značka masového oblečenia oslovila na spoluprácu exkluzívnej módnej kolekcie slávneho Karla Lagerfelda a zaznamenala ňou veľký úspech. Kolaborácie naprieč módnym svetom sú v obľube dodnes. 



Etika rýchlej módy však čelí kritike pre nadprodukciu a opäť sa v posledných rokoch vracia trend lokálnych tvorcov a kvalitných autorských kúskov malých dizajnérskych značiek.

Profesia módneho návrhára má vďaka svojej bohatej histórii mnoho tvárí. Aké módne štýly a návrhárov preferuješ ty? 
Príď to zistiť na náš modelingový casting - zaraď sa do modelingovej databázy a dostaň sa do sveta módy, reklamy a skvelých zážitkov.


#komparztv #modeling #fotomodeling #modnenavrharstvo